Categoriearchief: Brabantwoning

Gezond wonen in een BrabantWoning

 

Ter info  nieuwsbrief Agentschap.nl  zie  http://www.agentschapnl.nl/actueel/nieuws/brabantwoningen-behalen-zuinigste-epc-score

Agentschap.nl nieuwsbrief A4

20130327_uitreiking De Groene Bouwsteen door vz jury emile quanjelGroene Bouwsteen

Regionaal convenant duurzaam bouwen ondertekend

Op woensdag 27 maart hebben gemeenten, woningcorporaties, Bouwend Nederland en installatiebedrijven (Uneto VNI) uit de regio Noordoost Brabant het Regionaal Convenant Duurzaam Bouwen ondertekend. Daarnaast is ‘De Groene Bouwsteen’ uitgereikt aan het project De Brabant Woning (gemeente Sint-Oedenrode); dit project is beoordeeld als het meest duurzame project uit de afgelopen convenantperiode.

De Groene Bouwsteen

Zeven projecten waren genomineerd voor De Groene Bouwsteen, de prijs. voor het duurzaamste project uit de afgelopen convenantperiode. De jury bestaande uit een vertegenwoordiging van overheid, ondernemers en onderwijs heeft lang getwijfeld tussen twee genomineerde projecten: het gemeentehuis in Oss en het project De Brabant Woning in de gemeente Sint-Oedenrode. Uiteindelijk heeft zij voor de laatste gekozen, omdat dit project herhaalbaar is naar andere situaties. Woningcorporatie Wovesto, de gemeente Sint-Oedenrode en architect Renz Pijnenborgh namen de prijs in ontvangst.

Brabantwoning St Oedenrode

Gezond wonen in een BrabantWoning zonder energie rekening

De BrabantWoning is een betaalbare, gezonde, ecologische, energieneutrale woning.
Maar het bewonersgedrag bepaald mede of dit ook optimaal benut wordt.

 Gezondheid

In de woning zijn alleen gezonde niet giftige materialen verwerkt, met gezonde installaties dmv stralingswarmte uit de warmte muren en ventilatie direct van buiten met een goede stille afzuiging.

Het is belangrijk dat U bij de inrichting ook gezonde materialen toepast, als Uw gezondheid U lief is. Dus zo veel mogelijk natuurlijke materialen en zo weinig mogelijk kunststoffen zoals PVC.

Ook ecologische schoonmaakmiddelen belasten Uw gezondheid minder.

De draaikiep ramen zijn ideaal om in de kiepstand ‘s-nachts bij te slapen met extra verse lucht, zonder dat het direct binnen regent.

Ventilatie

Frisse lucht komt binnen via de ventilatie roosters boven de gordijnkoof en door open ramen.
Deze koof is met twee schroefjes uitneembaar om schoon te maken. Laat altijd de roosters open staan om voldoende verse lucht binnen te krijgen voor een gezond binnenmilieu.

Dit is ook nodig voor de warmte terugwinning uit de afgezogen lucht tbv de verwarming en warm tapwater.

U kunt altijd ramen open zetten voor extra ventilatie ,vooral in warme zomers gedurende de nacht, voor nacht afkoeling. Dan zal ook het dakraam boven het trappenhuis automatisch open gaan voor nacht afkoeling, waarbij het trappenhuis als schoorsteen werkt. Bij regen zal de regensensor het raam sluiten, en in de zomer zal de zonwering sluiten als het binnen te warm wordt. Ook het zonnescherm op de zuidgevel zal bij afwezigheid automatisch uit gaan als het binnen te warm wordt, om oververhitting te voorkomen.

Belangrijk is wel dat U overdag alle ramen en deuren dan dicht laat om de nachtkoelte vast te houden.

Verwarming

De stralings warmte via de muren is de meest gezonde manier van verwarmen met het laagste energie verbruik. Het is even wennen, maar de thermostaat kan op 18-19 graden worden gezet en het is dan toch heel behaaglijk in huis. Zet de wandverwarming in de slaapkamers uit, met de knoppen op de verdeler in de installatie kast, om gezond te kunnen slapen,en alleen aan als het nodig is als werkkamer. (elke graad luchttemperatuur verlaging is 7% energiebesparing)

Laat in de winter de zon binnenkomen met alle gordijnen open en het zonnescherm dicht,.

Zonlicht is goed voor Uw gezondheid en levert extra warmte energie in de winter.

Elektro stress

Steeds meer mensen raken gevoelig voor elektrische velden uit allerlei apparaten.

Als U dat wil voorkomen is het raadzaam geen draadloze apparatuur te gebruiken zoals Dect telefoons en Wifi voor de computer, (dit kan beter via de stroomleidingen naar elke ruimte, er zijn nu ook stralingsarme Wifi en Dect systemen. zie via Google)

Vooral rond het bed geen elektrische apparaten , en een wekker op batterijen of zonnecel en niet op het stopcontact, maakt een rustige diepe slaap mogelijk.

Gezonde levensstijl

Als U gezondheid belangrijk vindt, denk dan ook aan gezonde voeding en voldoende beweging.

Renz Pijnenborgh

architect

Artikel uit InstallateursZaken nummer 2 februari 2013

BrabantWoning als rolmodel

BrabantWoning als rolmodel

Provincie Noord Brabant

http://www.youtube.com/watch?v=hNT7ZAEDlI0

Presentatie Frans Ligtvoet vanWovesto,  bij in gebruikname 27 Brabantwoningen in St.Oedenrode

Presentatie Brabantwoning 130130

 http://www.youtube.com/watch?v=A_xsFY140aM

Presentatie Solar Tours 2013

Solartours 2013

Volledig rapport BrabantWoning Concept iov Provincie Noord Brabant

Brabantwoning-Rapportage-PvE-april-2011-volledigvs2

TVVL magazine 4-2014

TVVL magazine 4-2014 TVVLmagazine 4-2014 2